امروزه نرم‌افزارهای زیادی در عرصه‌ی تدوین فیلم تولید شده‌اند که هرکدام از آن‌ها ویژگی‌ها و مشخصات مختلفی دارند. نرم‌افزارهای تدوین فیلم براساس محیط کاری‌شان به ساده و حرفه‌ای تقسیم می‌شوند اما نگران نباشید؛ در تدوین فیلم نرم‌افزار ساده یا حرفه‌ای چندان مهم نیست، در کار با این نرم‌افزارها چیزی که مهم‌تر است، خلاقیت و ایده‌ی شماست.  برای تدوین فیلم، فارغ از اینکه فیلم‌ساز حرفه‌ای هستید یا از سر سرگرمی فیلم می‌سازید یا فیلمتان جنبه‌ی تبلیغاتی دارد، نرم‌افزارهای رایگان و پولی بسیار زیادی وجود دارد که تقریبا حرفه‌ای‌‌تر‌ها معمولا پولی‌ هستند. اما نگران نباشید، نرم‌افزارهای تدوین فیلم رایگان حرفه‌ای نیز وجود دارد که نرم افزار ادیوس یکی از آنهاست.

 

نرم‌افزار ادیوس (edius) یکی از معرو‌ف‌ترین و کاربردی‌ترین برنامه‌های تدوین رایگان فیلم است که در بسیاری از شرکت‌های بزرگ فیلم‌سازی دنیا برای میکس و مونتاژ فیلم‌ به صورت حرفه‌ای استفاده مورد استفاده قرار می‌گیرد. ادیوس نرم افزاری‌ست که صوت و تصاویر را به‌ صورت غیر‌خطی  و حرفه‌ای بر‌اساس الگوریتم و استانداردهای رایج نمایش ادیت می‌کند.

تاریخچه‌ی نرم افزار ادیوس

نرم افزار ادیوس Edius  در ژوئن سال ۲۰۱۲ میلادی توسط شرکت کانپوس یک شرکت ژاپنی در زمینه تولید سخت افزار و دک های تدوین بود معرفی و عرضه شد. اولین نسخه نرم افزار ادیوس به نام ادیوس نئو (edius neo) متولد شد. این نسخه، ورژنی ساده و در اصل شالوده این نرم افزار بود که فقط قادر به تدوین فیلم و عکس و صوت به روش ساده با استفاده از تعدادی ترانزیشن و افکت بود.

نسخه بعدی برنامه ادیوس Edius به نام ادیوس ۳ (edius Pro 3) توسط همین شرکت تولید و روی کارت کپچر NX مخصوص به خود روانه بازار شد. در این نسخه امکانات نرم افزاری بهینه و تنظیم شده با سخت‌افزار تدوین CANOPUS EDIUS NX بود که شامل ورودی و خروجی های سازگار با کارت  تدوین زمان خود بود. این نسخه استقبال زیاد کاربران را در پی داشت و  این استقبال زیاد شرکت را وا داشت تا نسخه ادیوس ۳.۵ را در بازارعرضه کند. در نسخه ۳.۵ موتورهای پردازش بهینه سازی شد و با چند مدل کارت کپچرهای دیگر سازگار گشت. [تاریخچه از سایت linasoft]

نرم افزار ادیوس تا سال ۲۰۰۵ توسط شرکت ژاپنی Canopus، سازنده‌ی کارت‌های حرفه‌ای ادیت و مونتاژ ویدئویی، ارائه می‌شد که پس از به وجود آمدن برخی مشکلات در شرکت کانپوس و افت سهام شرکت و جدا شدن مدیران این شرکت امکان تولید نسخه های دیگر وجود نداشت که یک شرکت آمریکایی با نام گراس والی (Grass Valley) از زیرمجموعه شرکت (Belend) امتیاز تولید این شرکت را خریداری کرد تا آن را توسعه دهد.

این شرکت با توسعه هسته و موتورهای پردازش نرم افزار ادیوس Edius  با سخت‌افزارهای سیستم عامل AMD – ESUS و سازگاری با تولیدات سخت افزاری خود نسخه ادیوس ۴ را روانه بازار کرد که دارای قابلیت‌های زیادی و انعطاف بالایی براساس gpu بود و به سخت‌افزار خاصی بر‌خلاف سایر نرم‌افزار‌های هم‌رده خود نداشت.

امکانات و ویژگی‌های نرم افزار ادیوس

نرم افزار ادیوس از قدرتمندترین نرم‌افزارهای تدوین غیرخطی است. نرم‌افزار محیط یکپارچه‌ای را فراهم می‌کند که قابلیت پذیرش انواع فرمت‌های ویدئویی مثل SD ، HD ، Full HD ، 4K و 8k را دارد و امکان ويرايش هم‌زمان تمام فرمت‌ها را باهم و نيز ويرايش فرمت‌های SD ,HD را به‌صورت هم زمان‌دار است.

ادیوس یکی از ساده‌ترین، سریع‌ترین و حرفه‌ای‌ترین نرم‌افزارهای میکس،مونتاژ و تدوین فیلم با میلیون‌ها کاربر در سراسر جهان است. که به‌طور گسترده در بسیاری از شرکت­های فیلم‌سازی و همچنین در کشور ما در ویرایش و تدوین انواع فیلم­‌ها و ازجمله صداوسیما مورد‌استفاده قرارگرفته است.

انواع نورپردازی‌ها، انواع افکت­ها، ترانزیشن­های دوبعدی و سه‌بعدی و تنظیم کنتراست فیلم‌ها یکی از مهم‌ترین ویژگی­‌های  نرم افزار ادیوس است و همواره کمپانی سازنده به این بخش توجه ویژه‌ای داشته است. افکت‌های خلاقانه و زیبایی برای اضافه کردن به فیلم‌ها در دسترس شماست.

برتری های ادیوس نسبت به نرم‌افزارهای مشابه

از بزرگترین برتری های ادیوس نسبت به نرم‌افزارهای مشابه تدوین عدم نیاز به رندر کردن پروژه در هنگام کار با آن است. یعنی هنگام کار با نرم افزار ادیوس نیازی به رندر کردن ندارید و فقط در هنگام خروجی گرفتن این کار را انجام می دهید و البته زمان رندر کردن یا خروجی گرفتن بسیار بالا است.

نرم افزار ادیوس با انواع مختلف کارت­های کپچر و سخت‌افزارهای تدوين مربوط به Canopus به‌خوبی کار می‌کند. با به‌کارگیری این سخت‌افزارها کار آیی ويرايش هم‌زمان افزایش می‌یابد.

محیط کار نرم افزار ادیوس به بخش‌های مختلفی تقسیم می‌شود که هدف هر قسمت به صورت مجزا تعیین شده است. در ابتدا نرم‌افزار از کاربردرخواست می‌کند تا مشخصات یک پروژه مانند فرمت و سایز همراه با فرمت صدا را مشخص کند. سپس نرم‌افزار به صورت پیشرفته بنا بر تنظیمات کاربر، محیط را برای او آماده می‌کند.

در نرم افزار ادیوس تغییراتی که در فیلم صورت می‌گیرد به صورت مستقیم قابل بازبینی است. در طی ویرایش فیلم، ابزارهایی در نظر گرفته شده است که کاربر می‌تواند با این ابزارها، حالت و صحنه‌ی نمایش فیلم را به صورت کامل ویرایش نماید.

تنظیمات نور در نرم‌افزار یکی از مهم‌ترین عواملی است که شرکت سازنده به آن توجه ویژه‌ای نموده است. ابزارهای نورپردازی در نرم‌افزار به صورت پیشرفته در نظر گرفته شده و با استفاده از فیلترهای رنگی موجود می‌توانید جلوه‌های ویژه‌ی متعددی را به فیلم و یا کلیپ خود اضافه کنید. میکس چند فایل ویدئویی همزمان در نرم‌افزار امکان‌پذیر است.

ویژگی‌های نرم افزار ادیوس

1_رابط کاربری مناسب با امکان دسترسی سریع به انواع ابزارهای ویرایشی

2_میکس، مونتاژ و انجام انواع اعمال ویرایشی روی فرمت‌های مختلف ویدئویی با پشتیبانی از جدیدترین فناوری‌ها و استانداردهای کیفیتی

3_سازگاری کامل با آخرین سخت‌افزارها و درنتیجه سرعت عملکرد بسیار بالای نرم‌افزار

4_پشتیبانی از آخرین فناوری‌های به‌کاررفته در انواع دوربین‌های تصویربرداری

5_قابلیت تثبیت‌کننده‌ی تصاویر

6_ویرایش صدای پیشرفته

7_اعمال انواع افکت‌ها روی تصاویر

8_قابلیت ساخت منوهای حرفه‌ای برای دیسک‌های ویدئویی و رایت مستقیم روی DVD و Blu-Ray

9_امکان تبدیل فرمت‌های ویدئویی به یکدیگر

مقایسه‌ی پریمیر و ادیوس

نرم‌افزارهای پریمیر و ادیوس در ویژگی‌ها و امکانات زیر با هم تفاوت دارند:

Stability

Real time performance

Built in feature

Format support

Capture

Sound edit

Effect

Integration tittle

Output

در ادامه به توضیح این تفاوت ها میپردازیم: 

Stability

یا همان ثبات برنامه. در زمان کار کردن با نرم افزار پریمیر ممکن است چندین بار با بسته شدن نرم افزار مواجه شویم در حالیکه این اتفاق در ادیوس بسیار کمتر می افتد.

Real time performance

در مورد این پارامتر باید گفت که کارایی نرم‌افزار بستگی تنگاتنگی به سخت افزار و تصاویری که وارد نرم افزار میکنیم دارد و ناگفته نماند که ادیوس عملکرد بهتری مخصوصا در سیستم های رده پایین و متوسط و لپ‌تاپ ها دارد.

.Built in feature

امکانات نرم افزار ادیوس در حدود 95 درصد از نیازهای کاربر را برطرف میسازد و در صورتیکه پلاگین های vitaScene –NewBlue – Prodad را نیز نصب نمایید، 5% باقیمانده از نیازهای ما را رفع مینماید و می‌توانید بدون نیاز به نرم افزارهای اضافی DVD یا  Bluray بسازید.

در نرم افزار پریمیر نیز نرم افزار adobe encore  که همراه آن برای ساخت dvd یا bluray نصب میشود بسیار پیچیده است، اما نباید کاربردی تر بودن آن را نادیده گرفت. این نرم افزار کلیه منوها و زیر نویس‌ها را در ختیار کاربر قرار می‌دهد که ادیوس فاقد این امکانات است.

از امکانات پریمیر می‌توان به متادیتاها – استخراج تکست از صدا‌و‌ارتباطش با فتوشاپ، افترافکت،  Prelude ،Speed grade و … نام  برد که ادیوس فاقد این ارتباطات است.

Format support

هر دو این برنامه ها از فرمت های بسیاری برای input کردن استفاده میکنند و از این لحاظ شبیه به هم عمل میکنند. ناگفته نماند پریمیر در این زمینه عملکرد قابل قبول‌تری دارد.

Capture

در این زمینه نرم افزار ادیوس سریعتر و روان‌تر عمل میکند. در DVD Capture بهتر است از ادیوس استفاده گردد و اگر منبع ما dvd video است نیز نرم افزار ادیوس نسبت به پریمیر ارجحیت دارد. زیرا توسط  Source clauser ترک های ویدئو را inport میکند که پریمیر فاقد این امکان است.

Sound edit

در زمینه ادیت صدا پریمیر با امکانات بیشتر و بصورت قوی‌تر کار میکند.

Effect

اگر بخواهیم در مورد جلوه های تصویری صحبت کنم باید بگویم که پریمیر در کار با key frame به شکل قوی‌تری عمل می‌کند ولی در ادیوس افکت های بیشتری را در real time می‌توان پخش کرد. در جلوه‌های اسلوموشن ادیوس بسیار قوی‌تر و روان‌تر عمل می‌کند.

Title

در ساخت عنوان‌بندی هر دو به یک شکل عمل در اما درادیوس بصورت real time بوده و نیازی به رندر کردن نداریم.

Integration

در زمینه ارتباط با دیگر نرم‌افزار ها همانطور که قبلا ذکر شد ، پریمیر با نرم‌افزار‌های فتوشاپ، افترافکت، speed grade و … در ارتباط است که ادیوس فاقد این امکانات است.

Output

خروجی نرم افزار ها با توجه به فرمت انتخابی و کارایی این دو متفاوت است.

بعنوان مثال در ساخت dvd نرم افزار ادیوس بهتر عمل میکند در حالیکه در خروجی فلش نرم افزار پریمیر بهتر عمل میکند.

منبع تفاوت پریمیر و ادیوس: {آکادمی پرتو}

بازار‌کاری نرم افزار ادیوس

از نرم ‌افزار EDIUS در مراکز و سازمان‌های مختلف مانند مراکز جهانی، شبکه‌های تلویزیونی صداوسیما، استودیوهای خبر، استودیو گرافیکی و فیلم‌سازی و… استفاده می‌شود.

تدوین‌گر فیلم با نرم‌افزار Edius  در حوزه هنرهای نمایشي قرار دارد و شایستگي هایي از قبیل بكارگیری مباني تدوین خطي و غیر خطي و تجهیزات فني، نصب نرم افزار ادیوس و تنظیمات آن ، مباني تدوین غیر خطي و خطي و تجهیزات فني، تنظیمات اولیه در نرم افزار ادیوس، شناخت محیط برنامه پنجره ها، وارد كردن، مدیریت فایلها، شناخت ابزارها و منوها كپچر‌كردن صدا و تصویر، پنجره  TIME LINE ، شناخت افكت‌ها در نرم‌افزار، كار با transition میكس صدا و صدا گذاری، عنوان نویسي، خروجي گرفتن از پروژه ها را عهده دار است.

هم‌چنین با استفاده از نرم ‌افزار ادیوس می‌توان فیلم‌های آموزشی، صنعتی، مناسبتی تدوین کرد. ازاین نرم‌افزار در آتلیه‌های عکس و فیلم  هم استفاده می‌شود.

تدوين‌گران فيلم مي‌توانند در سازمان صدا و سيما، شرکت‌هاي فيلم سازي ، شرکت‌هاي تبليغاتي مشغول به کار شوند. همچنين اين افراد مي توانند به صورت پروژه‌اي با پروژه‌اي ساخت فيلم سينمايي و يا پروژه هاي ساخت فيلم هاي تبليغاتي که امروزه بازار پر‌رونقي دارند همکاري نمايند.

میزان حقوق و دستمزد ادیوس‌کاران

از ميزان حقوق تدوينگران فيلم در ايران اطلاعات دقيق و قابل استنادي در دسترس نيست اما آنچه واضح است اين است که ميزان حقوق و درامد اين افراد با ميزان مهارت و تخصص، تعداد پروژه‌ها، و ساعات کاري ارتباط مستقيم دارد.

مشتریان

صداوسیما، آتلیه‌ها، عکاسان، شرکت‌های تبلیغاتی‌

نتیجه‌گیری

ادیوس یکی از ساده‌ترین، سریع‌ترین و حرفه‌ای‌ترین نرم‌افزارهای میکس،مونتاژ و تدوین فیلم با میلیون‌ها کاربر در سراسر جهان است. که به‌طور گسترده در بسیاری از شرکت­های فیلم‌سازی و همچنین در کشور ما در ویرایش و تدوین انواع فیلم­‌ها و ازجمله صداوسیما مورد‌استفاده قرارگرفته است. اما نگران نباشید برای کار با نرم‌افزار ادیوس نیازی نیست که کاربری خیلی حرفه‌ای باشید، محیط کاربری ساده‌ی ادیوس این امکان را فراهم می‌کند که شما حتی اگر درابتدای کار تدوین فیلم هستید هم بتوانید از ادیوس استفاده کنید.

 

                 ‌

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Shopping Cart
اسکرول به بالا